пʼятниця, 13 березня 2015 р.

Шкільна бібліотека: традиції, проблеми, інновації.

Бібліотеки- це скарбниці всіх багатств людського духу.

                                                                                        Г. Лейбніц

               Впродовж багатовікової історії , становлення і розвитку української освіти бібліотека була невідємною складовою навчального закладу. Історія бібліотек нерозривно звязана з історією навчальних закладів, з розвитком суспільства, з видатковими особистостями , які дбали про розвиток освіти і створення бібліотек при навчальних закладах .
     Сьогодні бібліотека в школі є найважливішим культурно- освітнім, виховним та науково - методичним центром, який виконує важливу роль у формуванні національної свідомості , любові до свого народу , до своєї землі . Але не секрет також, що шкільна бібліотека, особливо у провінційній школі, все ще  продовжує відставати від змін у суспільстві. Причин багато. Це і невідповідність реаліям  життя , фінансуванням, нестача літератури, інформації.






           Роль і місце інформаційного центру бібліотеки у навчально-виховному процесі загальноосвітнього навчального закладу полягає у допомозі учням: освоєння шкільної програми , пропаганди літератури, довідкової бібліографічної роботи, бесіди, рейди - перевірки щодо збереження шкільних підручників, звязок з педагогічним колективом , співпраця з сільською бібліотекою. Унікальність ситуації полягає в тому , що через шкільну бібліотеку, як соціальний інститут, проходить кожна людина. " Однією з істин моєї педагогічної віри є безмежна віра у виховну силу книги..."- писав видатний педвгог Василь Сухомлинський . Книжка - не лише джерело інформації , а й засіб залучання школярів до культурних цінностей . Книжка виконує протягом віків функцію документальної памяті народу.


 Сучасний етап розвитку країни ставить перед шкільними бібліотеками нові завдання . Потік інформації кожного дня збільшується і підростаючому поколінню важко орієнтуватися у величезному обємі знань. Тому шкільна бібліотека постійно і використовує свою бібліотечно- бібліографічну роботу з компютером.Але повертаючись знову до книги . У всі часи книга була, і буде духовним скарбом нації , її немеркнучої історії . Саме з книг ми черпаємо наснагу до життя творчості і праці.



Немає коментарів:

Дописати коментар